Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

 

Op een internetforum heb ik een bouwverslag bijgehouden dat gelezen werd door vele enthousiaste mede-modelbouwers. Enerzijds ter lering en vermaak van de lezers, anderzijds heb ik ook veel geleerd van de discussies met de andere mensen. Zo is er bijv. een levendige discussie geweest over het te gebruiken profiel en over het eventuele gebruik van koolstof i.c.m. de houten liggers. Erg leerzaam voor eenieder.

Door de enorme slankheid van de vleugels heb ik lange tijd enige twijfels gehad over de sterkte en stijfheid van de vleugels. De liggers heb ik versterkt met koolstofweefsel. Dat had ik achteraf beter niet kunnen doen (moeilijk verhaal, maar het verschil in E-moduli van hout en koolstof geeft problemen). Vooral over de torsiestijfheid had ik mijn twijfels, maar deze bleken onterecht. Door de volledige beplanking werd toch ruim voldoende torsiestijfheid gecreëerd. De vleugels hebben al enkele vluchten goed gehouden, dus mijn bedenkingen zijn voorlopig niet terecht gebleken.

Voor de afwerking van de romp is gekozen voor 50 grams glasweefsel met G4 (een soort 2-componentenlak die uithardt door luchtvochtigheid). Het geheel is daarna in een ouderwetse beige teint gespoten. De vleugels en staartvlakken zijn gefolied met Oratex, een folie met een soort linnen structuur erin verwerkt. Erg mooi voor zo’n oude schaalkist. In de neus zit een sleephaak om het vliegtuig omhoog te kunnen brengen. In totaal zitten er 9 servo’s in het vliegtuig (4xrolroer, hoogteroer, richtingroer, 2x remklep, sleephaak).

De eerste vluchten hebben afgelopen voorjaar plaatsgevonden op Valkenburg, waar ik ook lid ben van een modelvliegclub. Een bevriende sleper heeft de Elefant omhoog gesleept. Het weer was eigenlijk wat te winderig, maar de 2 vluchten zijn goed verlopen. Zeker voor de eerste vlucht was ik aardig gespannen of alles het zou houden en of het lekker bestuurbaar zou zijn, maar het slepen en vliegen ging boven verwachting goed.


In mei is de Elefant mee geweest naar de Wasserkuppe. De condities waren niet optimaal en de hellingwind was niet erg betrouwbaar, maar ik heb toch een vlucht gewaagd. De eerste minuten vloog het model prima aan de helling, maar na het proberen van een ander deel van de helling zakte hij toch goed onderuit. Het model werd richting het vooraf uitgezochte buitenlandingsveld gevlogen, maar bij het indraaien voor de landing begon hij toch weer te stijgen. Ik heb de gok genomen en geprobeerd de bel te benutten, en dat is nog gelukt ook. Meter voor meter kwam het model weer terug om na enkele (laaaange) minuten weer op ooghoogte aan te komen. Na de succesvolle landing voor mijn voeten was de opluchting en ontlading enorm. Wat een spanning, zo intens maak je het modelvliegen niet vaak mee. Heel gaaf.

Ik heb in totaal nu 5 vluchten met de Elefant gemaakt, ik hoop dat er dit jaar nog een aantal zullen volgen. Ik ga nu het zwaartepunt langzaam naar achteren halen om de prestaties te optimaliseren. Tijdens de laatste vlucht was er al lood verwijderd, en dat had een duidelijk positief effect op de daalsnelheid, vliegsnelheid (langzamer) en de levendigheid op het hoogteroer. Verder wil ik de aansturing van de richtingroeren nog veranderen omdat er nu veel teveel speling in zit.


Helaas zal de Elefant niet kunnen vliegen op het huidige veld van V4 omdat de toestand van de bodem te slecht is voor een flinke sleepkist. Misschien hang ik hem nog een keer op aan het duin zodat liefhebbers kunnen komen kijken. Dit zal ik dan aankondigen op de shoutbox.

Enkele filmpjes van de Elefant in zijn element:

http://www.vimeo.com/10031251 Het folien van de vleugels

http://www.vimeo.com/10698933 De eerste vluchten op Valkenburg

http://www.vimeo.com/11118611 De spannende vlucht op de Wasserkuppe

http://www.youtube.com/watch?v=TdfCaTRT6YA Vlucht tijdens een open dag waarbij de Elefant nogal laag over de bomen binnen komt.

Als mensen foto’s van de bouw willen zien verwijs ik naar het volledige bouwverslag op internet: http://www.modelbouwforum.nl/forums/zweefvliegen/74198-austria-elefant.html.

 

Groet, Raymond